Material fet a casa- Tabletes rugoses



El material necessari per fer les tabletes rugoses es pot comprar fàcilment en una ferreteria on tallin fusta. Es necessiten 8 tabletes de 11x15 cm i 4 fulls de paper de vidre amb diferents gradacions. Es retallen 2 trossos de cadascuna a la mida esmentada i s'encolen a les fustes. Després podem barnissar-ho per a que tingui un millor acabat.

Les tabletes rugoses estan dins del material sensorial i tenen com a objectiu afinar el sentit del tacte dels nens i també els preparen per a l'ús de les lletres de paper de vidre. Es tracta de distingir només amb el tacte quines tabletes formen parella. Si els nens són petits ho poden fer amb els ulls oberts, quan ja són un xic més grans podem introduir una complicació més i fer l'exercici amb els ulls tapats.
Ens serveix per ampliar el vocabulari amb els adjectius, rugós, fi, aspre, suau ... i és útil també per establir una escala de valors en funció de la qualitat (rugositat).
Aparentment pot semblar un exercici fàcil però no ho és, si ho intenteu veureu com algunes tabletes us poden portar confusió.

Així és com han quedat les nostres després de tot el procés.

I aquest és un vídeo que mostra com es fa la presentació de les tabletes rugoses

2 comentarios:

Laura dijo...

Ostres!! quina gràcia aquestes tabletes! justament ara estic estudiant com es pot mesurar la percepción en els infants! i aquest exercici em dóna una idea molt interesant!
S'ha de pensar que els nens van afinant els seus sentits a mesura que tot el seu cos va madurant. I si bé poden saber distingir entre suau i rugós, els és més difícil fer-ho amb els que hi ha entre mig. Com un nen pot anomenar una característica que ningú li a explicat? Perqué per el tacte ho pot saber, però i el nom totalment arbitrari que nosaltre li hem donat a aquella qualitat? com ho pot saber el nen? Doncs a base de prácticar i de que li ensenyem els conceptes. Per tant és molt important que se'ls fagin exercicis d'aquesta mena per ajudar-los.

Chao!

noebal dijo...

Tens tota la raó. Ja saps que a mí m'interessa moltíssim el mètode Montessori i sobretot la part del material sensorial, ja que si tenim en compte que la mà o el sentit del tacte ocupa gran part del cervell humà, és molt important i molt més fàcil poder comprendre aquests conceptes si els podem tocar.